Quantcast
Channel: Kennel Carve Canem
Viewing all 157 articles
Browse latest View live

Et langt døgn med fødsel - da Q-kullet kom til verden

$
0
0
Jasmin starta oppblokkingsstadiet natt til mandag. Ho styra på natta, pesa, hoppa og ned av senga, måtte ut, fann ikke skikkelig liggestilling og var ikke heilt i fornøgd.

Mandagsmorgen starta temperaturen og gå ned, og ut på dagen var den nådd det laveste målt under fødsel 36,3.

Mandag ettermiddag og kveld, brukte ho til pesing og graving. Og vi venta bere på at temperaturen skulle gå opp igjen, og fødselen komme skikkelig i gang.
Fra temperaturen er nede kan det ta opp til halvanna døgn, men mest vanlige er rundt 12 timer før fødsel er i gang.

Ny natt kom uten fødsel, denne natta om mulig enda mer urolig. Pesa mye, ble ikke mye søvn på verken Jasmin eller meg. Tempen holdt seg stabilt lav, men der var mye liv i magen og Jasmin virka kvikk og fin.

Ho brukte lang tid sist ho fikk valper også, så på dette tidspunktet var det ennå bare å se det an.

Da tirsdagen gikk å temperaturen ikke ville stige, til tross for turer ute i en forferdelig storm, springe opp og ned trappene inne med en etterhvert veldig uvillig Jasmin, tok jeg en telefon til veterinær før dem stengte for dagen.
Vi avtalte om det ikke ha skjedd noe fram til kl 20, var det bare å ta kontakt igjen før det ble natt og fergene gjorde et stopp. Vi håpte på at den telfonsamtalen ikke skulle komme og at ho i løpet av de timene skulle få til dette helt av seg selv.



Olivia og Enya prøvde så godt de kunne å holde motet til Jasmin oppe, Olivia lå mye i sofaen sammen med Jasmin. Jasmin så ut til å like nærheten og tryggheten.
Men så plutselig snudde det når det nærma seg kvelden, ho ville være i fred, knurra til de andre, tydelig at nå var ting ikke så ok lenger, ho var sliten.
Temperaturen var ennå ikke gått opp noe særlig, hadde et lite hopp til 36,7 men gikk ned igjen. Da var det bare pakke snippsakene å ta turen til Ålesund. 

Vel framme ble det full undersøkelse for å se hvordan valpene lå i forhold til bekken og fødselskanal med røntgen, vi tok også ultralyd for å se om der var liv i valpene og om det var kritisk å få dem ut i forhold til mengden med fostervann. Jeg hadde hele veien kjent valpene bevege seg, så følte meg trygg på at der i alle fall liv i noen om ikke alle.

Den ene valpen lå på vei inn i fødselskanalen, og Jasmin var åpen og fin, så da fikk ho ei riestimulerende sprøyte, Oxytocin. Den første sprøyta ga ikke så mye effekt, annet enn at Jasmin fikk veldig mye å si. Snakka i ett sett, underholdene for oss, men det var vel noe  hun kjente på.

Sprøyte nr to fikk mer effekt, og riene tok til og etterhvert tok seg litt opp. Ho fikk mange rier, men ikke skikkelige sterke rier. Valpen som var på vei inni fødselskanalen kom ikke skikkelig inn, vi kjente den lå med snuten på vei inn, men bevegde seg ikke mot utgangen til tross for riene. Det ble mye spasering inne på klinikken, vi gikk ut i stormen igjen for å se om naturen og tyngdekraften kunne få flytta på valpen. Men den ville ikke flytte på seg. 




Etter godt og vel en time, kanskje litt mer med rier uten noe framgang var det ikke så mye annet å gjøre enn å forberede til et keisersnitt. Litt trist for både eier, valpemor og valper å bli "snytt" for en fødsel. Valpene trenger fødselen for å få en kickstart på livet, når dem kommer gjennom fødselskanalen presser det ut fostervann, det presser også på vitale organ og dem får en liten start.
Mor er mye mer med om hun får føde selv, slipper operasjon, slipper sove de første timene med valpene, og slipper rekonvalesens.

Men ikke så mye å gjøre med det, valpen måtte etterhvert ut om ikke vil dem dø, og vi er heldige som har denne muligheten for å hjelpe tispa om det ikke går som planlagt.

Veterinærene på Ålesund Dyreklinikk er så proffe, samtidig rolige, en føler seg hele tiden trygg og ivaretatt. Både som hund og eier. Jasmin satt seg flere ganger i fanget til Veterinær Torunn for kos, til tross for hun fikk flere sprøyter, og ble undersøkt både innvendig og utvendig av dama. Godt å få komme bort å få kos etterpå, å se at veterinæren egentlig er snill ;)

Keisersnittet i seg selv tok ikke så veldig lang tid, veterinæren plukka ut en og en valp samt konsentrerte seg om Jasmin. Jeg, Helene og en dyrepleier fikk liv i valpene. Valpene var veldig slappe. Dem ha fått i seg narkose, som er en av grunnene samt dem var nok sliten av den lange fødselen. Den valpen som lå i fødselskanalen, var mest medtatt av dem alle og vi brukte lang tid på få den skikkelig i gang. Den hadde mye fostervann som måtte ut, og den kasta etter pusten i lengre tid.

Valpene var store, alle opp mot 500g. Og dette før termin. Den største var selvsagt den som lå først på vei ut, og blokkerte for alle de andre. Dette er nok grunnen til at Jasmin ikke kom skikkelig i fødsel av seg selv. Riene hun fikk var ei heller sterke nok til å drive ut den store valpen.
Etter snart to døgn i fødsel var det hele over. Jasmin ferdig lappet sammen, ble lagt i bilen med varmetepper og varmeflasker. Valpene i ei kasse med varmeflaske. Så bar turen hjemover. 

Jasmin var godt neddopet og sov hele veien hjem, og sov hele natta. Valpene begynte etterhvert å kvikne litt til. Så da vi kom hjem var det tid for dem prøve suge litt. Det var da nesten 3 timer siden dem kom til verden. 

Dem ble ivrig etterhvert som natta skred fram, Jasmin sov og sov. Jeg turte ikke blunde på et øye, i redsel for at Jasmin skulle våkne å være desorientert og kanskje bli sint på valpene. Da morgenen kom, begynte Jasmin å våkne, og så først litt forskrekka ut. Lurte nok på hvor de små byltene kom i fra. 


Men så slo morsinstiktet inn, og hun vaska dem, sulla og styra :)




Valpene er rolige, tyder nok på Jasmin har fått melk til tross for keisersnittet og hun vasker dem så der er ingen vonde mager.
















Jasmin har 3 velskapte jenter og 1 velskapt gutt. Så må vi se om dem alle overlever den strabasiøse ferden nå de første dagene. Håper at vi får beholde all 4, dem har allerede fått en plass i hjertet mitt!


Litt snap fra i går ligger nok ennå på @beacc 



Litt treg start - Eurasier Q-kull

$
0
0
Valpen går nå inn i sitt andre levedøgn, Jasmin er ei kjempeflink mamma. Valpene er fornøyde, ikke en lyd fra valpekassa. Så det tyder på dem får melk, ho hjelper dem gå på do og temperaturen er passelig.
Prøver holde temperaturen rundt 22 dager så dem ikke må bruke energi på å holde varmen, men bruke energien på å vokse :)




Til tross for dette så har dem ennå ikke begynt å gå opp i vekt. Jeg ser og hører dem spiser, så melk er der. Men vekta står på stedet hvil. Det positive er dem ikke går ned i vekt. Håper det snur idag. 



Om en ser på videoen så ser en friske og spreke valper. Dem ser blanke ut i pelsen, dem ser fornøyde ut og valper som er friske har små rykninger i kroppen når dem sover. En syk og slapp valp ligger ofte helt stille.

Vi er nok ikke helt uten for faresonen enda, jeg tør ikke slappe av. Ikke så mye annet jeg kan gjøre enn å passe på at alle spiser, resten må Jasmin ta seg av :) 







Litt bilder av Q-gjengen

$
0
0
Siden det har vært litt sånn tøff start for gjengen, har jeg ikke stressa dem med å ta fotoshoot.
Ble derfor bare litt bilder av dem i bassenget :) Første kloklipp idag, viktig holde klørne veldig korte så dem ikke klorer opp Jasmin og operasjonssåret.

Skikkelig fotoshoot får bli på 1-ukersdagen :)

PS: er det noen som har navn på Q, tar jeg gjerne i mot forslag! :D












Q-gjengen 1 uke!

$
0
0
Tenk da er det allerede gått ei uke siden de slitesomme døgna med fødsel. Ei uke siden vi satt på klinikken i Ålesund, trippa rundt å lurte på hva som skulle skje. En ting er sikkert, hadde jeg ikke hatt mi gode venninne Helene med meg dit, og veterinær Torunn som er så utrolig rolig og flink, så hadde jeg nok vært et nervevrak der jeg satt.

I skrivende stund var Jasmin akkurat lagt i narkose og vi fikk første valp i hendene rimelig kjapt. Heldigvis er alle 4 hos oss enda. Dem brukte noen dager på hente seg inn igjen, og brukte noen dager før dem sakte men sikkert starta gå opp i vekt. Nå går det som det suser :) Dem er aktive, kravler rundt og jeg kan endelig senke skuldrene.

Som vanlig bruker jeg litt tid fordele valpene, og det blir litt ekstra nervepirrende denne gangen siden valpene var litt trege i starten. Men nå kan jeg tørre å se om jeg får kabalen til å gå opp med de 4 nøstene :)

Idag har jeg fått tatt 1-ukes foto av dem, endelig en skikkelig presentasjon av Carve Canem Q-gjeng!

Frøken Lilla som lå å stengte for de andre er fremdeles størst, men tror nok lillebror snart tar henne igjen. Hun hadde blitt født først om det hadde vært fødsel, men ble tatt ut som nr 3 da hun lå rimelig trangt i bekkenet til Jasmin.

Da vi kom inn på kvelden å tok røntgen av Jasmin, så vi bare 3 valper. Men heldigvis var der en overraskelse og det var frøken Gul som kom som nr 4. Kor ho gjemte seg da vi tok røntgen er det ingen som vet. Men glad er jeg for det i alle fall ble 4 små nøster. Jeg og Jasmin gjør vårt ytterste for at alle 4 skal leve opp å bli sunne sterke Eurasierbamser!












Den første uka - Q-kullet

$
0
0
Litt sånn random bilder fra den første uka, dem har forandra seg kjempemye allerede. Bare fargen har endra seg stort den første uka. Dette er like spennende hver gang :) Noen bilder har jeg delt før, noen ikke. Trykk på bildene for å se dem i større format :) 















En liten filmsnutt tatt tidligere i uka - flere bilder under :)

























Q-kullets andre leveuke

$
0
0
Da har det jammen meg gått enda ei uke! Tida flyr med desse små. Nyter tiden, da jeg vet plutselig er den forbi og dem flytter til sine nye hjem.

Ikke så mye action med dem desse første ukene, men for å stimulere dem så blir dem kosa med og håndtert hver dag. Dette faller jo ganske naturlig, da dem er så vannvittig søte at vi klarer da rett og slett ikke lavære ;)

Nå som dem begynner å bevege seg litt, så har dem allerede fått gått på et par forskjellige underlag.  Og idag har dem flytta fra valperommet og bassenget til grinda på stua.

Nå som dem har øyne, begynt å gå litt rundt så blir det snart leking og herjing. Det er nå moroa begynner!


Frøken Rosa 1229g



Frøken Lilla 1240g




Frøken Gul 1114 g




Herr Blå 1192g




Når du har fått øyne blir det plutselig lyst :P Frøken Lilla gikk rundt og rundt, sutra og var ikke fornøyd. Helt til ho fann reima på kamera, da la ho hodet inn der å sovna ;) 







3 uker - vi har fått navn :D

$
0
0
Enda ei begivenhetsrik uke. Valpene er kommet skikkelig opp på labbene, er nå rundt i stua på utforsking rett som det er.

Dem blir veldig fort sliten, så er ikke mer enn få minutter så er det en lang søvn igjen :)

Leking er det blitt mye av, dem småbiter på hverandre og på oss. Nesten alle tennene kom på et par dager, så nå kjennes det litt når dem biter.




Hørsel har dem også utviklet så da har vi startet trening på lyder :) 




På 3-ukersdagen fikk dem sitt første måltid, og det var stor stas. Slurpa i seg :)



Dem er blitt ganske så tøffe, tusler rundt, hilse på de andre hundene, krabber opp i fanget vårt. Dem ELSKER kos. Vi nyter dagene med småbamsene :)












Så var det navn. Q-navn har ikke vært så veldig lett å finne. Jeg har jo lyst å ha navn med mening, og det var veldig få Q-navn som fenget. Kikket litt over på K, og der fann jeg litt mer som kunne passe :) Ved å bytte ut K med Q så kan det bli navn på gjengen.



Frøken Rosa 1820g


Frøken Gul 1550g

Frøken Lilla 1790 g



Herr Blå 1700g

Navnene denne gangen blir

Carve Canem Qanani Qasper - betyr Handsome

Carve Canem Qule Qarma  betyr destiny - dette navnet blir på tispa som blir i vårt eie har Amelia bestemt ;) 

Carve Canem Qanda Qaia  betyr  darling

Carve Canem Qeeva Qeira  betyr pretty little dark girl så det hadde vel egentlig passa veldig bra til den lilla tispa

Så får vi se hvem som får hvilket navn etterhvert som ukene går :) 





Miljøtrening av Q-kullet

$
0
0
Valpene er nå i den viktigste tiden av sosialiseringensperioden, så det må utnyttes. Siden dem ennå sover stort sett hele dagen, er det små utfordringer her hjemme.

Den første sosialiseringperioden varer til valpene er ca 12 uker, siden valpene er hos meg til dem er 8-9 uker så har vi mye moro foran oss :)




Stimulien dem blir presentert for skal ikke være overveldende, så det blir i små doser og tilpasset alderen, humøret og energinivået.

Det meste av læringen til valper skjer ved habituering, der dem blir presentert for et stimuli flere ganger og blir vant til det. Som for eksempel gå på et spesielt underlag, kjøre bil eller lignende.


Noe læring skjer ved motbetinge, der dem opplever en positiv ting mat/lek mens dem får presentert et stimulig.

Vi har startet å høre på forskjellige lyder som fyrverkeri, torden og skudd mens dem får servert mat, så dem betinger desse lydene til noe positivt.

Denne uka har dem starta å gå ut, vi har hatt masse besøk (valpene har sove seg gjennom det meste :P  ), har fått nye leker presentert som tunnelen som alle 4 var rett bort til å gikk rett inni. Små tøffe bamser!

Dem har fått opp lekestativet der det henger mange bråkete element, det var null stress. Dem går gjennom henger i lekene og er veldig trygge.

Første tur ut var dem også kjempetøffe, alle 4 sprang rundt ute som om dem ikke ha gjort anna. Ikke noe sutring eller redsel.

Veldig flinke til å spise mat, vi har økt til 3 måltid om dagen og skal i løpet av denne uka få rutine på 4 måltid om dagen.
Veldig flinke til å gå på tissekladdene når dem er i valpegrinda, det kommer ikke tissedam på golvet. Ikke værst for 4 ukes gamle valper!



5 uker - første utflukt

$
0
0
Da har det gått enda ei uke, og valpene er 5 uker gamle. Nå er det blitt ganske mye liv og action på dem. De neste ukene blir det mye moro :) 


Herr blå 


Frøken Gul

Frøken Rosa


Frøken Lilla

5-ukesbildene ble så som så da jeg ikke hadde hjelp til å stille dem opp, får ta litt bedre bilder når jeg får fotohjelp om et par dager :)

Denne uka har dem vært på sin første biltur og første utflukt. Vi var på besøk hos mine foreldre, dem fikk da rusle litt i en ny hage, nytt hus og hilse på nye hunder. Tøffe små bamser som tok dette på strak labb. Bilturen var heller ikke skummel. Så dette skal gå fint framover :) 





Kandis syns det er superstas å møte de små tantebarna

Slitsomt være på besøk

Søte frøken Gul

utforsker hagen 

tante Anaya

Førken Lilla og Herr Blå

Frøken Rosa

Frøken Rosa

Herr Blå

Frøken Lilla

Det er en livelig og glad gjeng. Når vi har besøk er dem veldig sosiale og lekne. Opp i fanget, biter og leker. Når det går tomt for energi, så har dem tid til litt kos. 

Denne kommende uka blir det flere utflukter, flere miljø å utforske for de små bamsene :) 

Krysser av etterhvert som vi utforsker nye ting :)








6 uker - miljøtrening og mye moro

$
0
0
Tenk idag er dem 6 uker! Tiden med de små bamsene renner ganske så fort ut for min del. Men jeg vet der er gode hjem som gleder seg noe vannvittig til å få hjem de små teddybjørnene. Det er en stor glede og trøst å få glede familier med slike lykkepiller. Det er rett og slett terapi på fire bein jeg sender fra meg :)

Idag er dem 6 uker, og ikveld ble det tatt 6 ukes bilder. Dem har vokst så mye! Fra å være små hjelpesløse nurk for 6 uker siden, er dem nå blitt store vakre bamser.

Frøken Gul


Herr Blå

Frøken Rosa

Frøken Lilla

Denne uka har det vært flere begivenheter, det har blitt mange bilturer og utflukter og masse besøk. 

Første biltur var til Flø der dem storkosa seg i hagen til ei venninne av meg sammen med henne og barna. Det var storveis. Masse nytt å utforske, og nye folk smake på. 









Vi har hatt enda ei uflukt til mine foreldre, møtt hundene der, spasert rundt i hagen og huset.











Og vi har hatt uflukt til fjellet, der dem fikk smake på lyng, pinner, mose, gå litt i terrenget, klatre på steiner, gå ut i vannet, smake på vann, høre og se ei elv og ikke minst se Olivia leke rundt i vannet noe som var veldig spennende. 





















Og vi får jo aldri nok av desse små herlige bamsene, så sant dem er våken så må vi kose på dem, heldigvis for oss er dem veldig glad i kos :)



Til slutt et bilde av Olivia, mormor Enya og mamma Jasmin :) 



Legger hver dag ut snap på @beacc  Blir ofte lagt ut bilder på instagram @carvecanem  :) 

Q-gjengen møter pappa Bolt

$
0
0
I dag fikk Q-gjengen møte pappa Bolt. Jeg tenkte jeg skulle filme møtet, men før jeg rakk fiske mobilen ut av lomma hadde alle 4 løpt bort til Bolt. 
I

Mamma Jasmin syns dette var bare stas, syns nok Bolt var rolig å flink med valpene så her var det ingenting å passe på :)



Valpene hadde det kjempegøy, lekte å herja masse. Igjen nytt miljø, nye folk og ikke minst en ny svær hund. Dette tok dem på strak labb :) 



Bolt er jo så nydelig!! Se på dette utrykket!


Staselig og vakker!

Rolig og tålmodig med valpene :)





















Uke 7 med Q-gjengen

$
0
0

Da har uke 7 også bare flydd av gårde. Blir lite forbausa hver gang jeg har valper, hvor fort desse ukene går. Nå er det bare ei ukes tid til første valpen drar, det blir veldig trist!! Vi er så kjempeglad i de små bamsene.

Samtidig så krever dem ganske så masse nå, det er ikke nok å løpe litt rundt i stua å uten for huset her. Vi må finne på noe hver dag for at dem skal bli fornøyd. Greit å ta med seg en valp på utflukt, men å passe på 4 små turboer er ikke like lett. Har heldigvis god hjelp :)


Denne uka har vi hilst på pappa Bolt, som jeg skreiv om i et eget innlegg






Vi har hatt veldig masse besøk, her er folk innom hver dag, så dem blir nok håndtert, kosa på og vant til folk. Dem er veldig glad i kos og veldig glad i å bite :D 




Vi har begynt trene oss på å gå i sele og bånd, litt sutring først for dem ikke fikk gå dit dem ville. Men på tur nummer to gikk det mye bedre. 










Vi har vært kjøretur helt til Ålesund, med ferge og veldig lenge i bil. Det gikk kjempefint. Turen til veterinær gikk strålende. Alle fikk fine skussmål, vaksine og ID-chip. Det kjekkeste med Ålesundturen var å få herje litt etter dyrlege besøket. Valpene låg mellom 4 og 4,5kg.
Frøken gul var 4kg de 3 andre 4,5kg. Ganske jevne.

En liten ildprøve som vi ikke forventa da vi var i Ålesund var at det var ei skytebane like ved der valpene ble lufta. Da dem løp rundt ble det avfyrt flere skudd. Dem viste ingen tegn til redsel. Kan så klart vise tegn til dette senere, men per idag var der ingen skuddredsel.
Dem har hørt på fyrverkeri (avspilling), torden (ekte), og andre lyder uten å vise noe tegn til at dette er skummelt tidligere. 











Vi har vært en tur på stranda, tøffe små bamser som gravde i sanda, var ut i vannet, smakte på tang og løp rundt :) Vi møtte 3 fremede mennesker der som hadde lyst å hilse på, det var ingen problem, løp rett i fanget. 























Frøken Carve Canem Qule Qarma som blir igjen her hjemme :) 






siste uka med q-gjengen

$
0
0
Da går vi inni siste uka med denne herlige gjengen. I uka som som har gått har det blitt litt nytt og noe repeterende utflukter.

Vi har gått mer i bånd, vært på fjellet igjen, var en tur i garasjekjelleren på kjøpesenteret der vi møtte en ny hund, vært på besøk, trent mer på håndtering og børsting, ellers kosa masse.

Mye en må lære seg som liten valp!

I løpet av den neste uka nå flytter dem til sine nye hjem, og da sender jeg stafettpinnen videre :) De nye familiene har masse å se fram til med sosialisering, miljøtrening og opplæring av de små.

Litt bilder av de små. Under bildene legger jeg ut the rule of twelve :)





















Så har vi denne rule of twelve til Runar Næss, som jeg alltid bruker som ei lita sjekkliste når jeg miljøtrener valper.

  • Minimum 12 ulike underlag: Parkett, teppe, fliser, trespon, asfalt, betong, gress, vått gress, vann, snø, søle, singel, fjell, mose & lyng, på et bord, på en stol, skrå flater, osv
  • Lekt med 12 forskjellige leker: Kosedyr, stor og liten ball, harde leker, leker med lyder, leker i tre, plast og kartong, melkekartong, leke i metall, bilnøkler, tau, osv
  • Opplevd 12 ulike miljø: Hjemme (inne), hjemme (ute), fremmed hus, bil, garasje, skolegård, sjøen, elv/foss, vaskerom, bensinstasjon, kjeller, heis, butikk, tog stasjon, skog, motorvei, veterinær (bare hilse på og få masse godbiter), osv.
  • Møte og samhandle med minst 12 nye personer: Barn (alle aldere), voksne (mest menn), eldre (også mest menn), rullestolbrukere, folk på krykker, i regntøy, på ski, folk imotorsykkelutstyr (inkl. hjelm), med hatt, solbriller, paraply, osv..
  • Eksponert for minimum 12 ulike og uvanlige lyder: Klapping, synging, vaskemaskin, støvsuger, dørklokke, garasjeport, buss/lastebil, motorsykkel, tordenvær, fyrverkeri, skudd, slagdrill, andre dyr (hest/ku, osv.), gressklipper, osv.. Her er det viktig å alltid følge med valpens reaksjon og legge lydnivået så lavt at valpen ikke blir skremt! Den kan vise interesse, men ikke frykt. Gradvis økning og masse belønning (mat/lek) for å ignorere lyden er nøkkelen her. Selv bruker jeg, i tillegg til naturlige lyder, også en app med mange lyder fra valpene er 4-5 uker gamle..
  • Eksponert for minst 12 bevegelige objekter: Sykkel, skateboard, jogger, biler, mopeder, skurefilla, barn som spiller fotball, frisbee, katter/ekorn/hester og lignende som løper, modellfly, osv.. Disse objektene skal ikke jages – kun observeres! Belønn ro!
  • Oppleve 12 utfordringer: Klatre over/inn i/ut av/gjennom en pappeske, gå gjennom papp rør, opp trappetrinn, over hindringer av ulik form og materiale, leke gjemsel, nærme seg en oppslått paraply, ballansere på ujevnt og ustødig underlag, få godbiter ut av en flaske eller lignende, klatre over kosteskaft/trestamme, osv.. Oppgavene må tilpasses rase, alder og individ – og ikke være vanskeligere enn at valpen lykkes.
  • Håndtert av alle familiens medlemmer minst 12 ganger i uken: Løft over bakken, hold mot brystet, legg på fanget, ta på/i ører, ta i munn, ta tempen, berør labber, klipp negler, hold rolig på et bord (type; veterinærbesøk), børst pels, av/på med halsbånd osv..
  • Fått mat fra 12 ulike fat og/eller situasjoner: Metallskålplastskål, papp plate, fra toppen av en snudd skål, fra hånden, rett fra bakken, i en Kong-ball, strødd utover, osv..
  • Spist på 12 forskjellige steder: På kjøkken, i stuen, på terrassen, på gresset, i bur, i bilen, i skolegården, på hytta, i garasjen, under en paraply, i ett telt, nær en skytebane (uten skudd), på venteværelse til veterinæren, i fremmed hus, osv..
  • Lekt med 12 ukjente valper (og/eller rolige hunder) så mye som mulig: Under oppsyn og i trygge omgivelser. Unngå mas (stress) og overdreven aggresjon mellom valpene. Gi dem oppgaver og utfordringer som beholder roen.
  • Vært alene 5 til 45 minutter 12 ganger i uken: Uten familie eller andre hunder til stede, helst når valpen er trett - og alltid i trygge omgivelser. Gradvis utvikling fra å være alene med kullsøsken - til uten andre tilstede. Tilpass etter valpens alder og personlighet.
  • Gått i bånd (kobbel) minst 12 ganger - på minst 12 forskjellige steder: Bruk gjerne sporsele (sykkelsele) vekselvis, eller i stedet for halsbånd. Halsbånd bør ikke brukes som redskap for straff.
Denne kan utvides til så Rule of 16 eller 20.. så mye en bare vil. Da har du en viss kontroll på hva valpen har vært trent på.


Seminar med Bob Bailey og Simon Prins

$
0
0
Vel hjemme fra ei innholdsrik helg i Oslo, på seminar med Bob Bailey og Simon Prins. Får rundt 10 år siden var jeg hørte på Bob i Oslo, og allerede da ble jeg bergtatt av all kunnskap, og alt han har å lære fra seg.
Det er en aldrende mann på over 80 år, så jeg var snar å melde meg på da jeg så han kom til Norge nå i høst.

Bob har trent all slags dyr i over 60 år, han har trent dyr for underholdning, filmer og reklame, og trent dyr for staten. Utrolig høre hvordan dem trente katter til å sette seg i nærheten av folk for å lytte til samtaler, ravner som fløy inn vinduer for å ta dokumenter eller ta bilder, duer som markerte når fienden kom nær tropper.

Simon er i hundetjenesten i Nederland, der han trener hunder til søk, sender dem med video/lytteutstyr inni bygninger og annet politiarbeid.
Hans reise som crossovertrener på starten av 90-tallet var også veldig interessant. Det går an trene politihunder uten bruk av straff ;)
Bildet hentet fra www.simonprins.com

Simon ga oss innføring i viktigheten med bruk av protokoller, og hvordan det har effektivisert trening. 

Dette er så klart ikke viktig for en vanlige familiehund, men om en skal trene målrettet, så er det et hjelpemiddel som både du og hunden vil ha stor nytte av. Du setter deg mål og delmål, kriterier både for deg og hunden, underveis i treningen kan du se hvor du avsluttet sist, hvor i økten det gikk bra, hvor det gikk dårlig. Hvorfor ble det feil osv. 

Jeg har selv brukt en del kriterieplan ( en typ protokollføring) tidligere, men må si jeg har slappa litt av på den fronten. Må se om det kan finnes en app, da skal jeg ta opp tråden så blir det enda mer effektiv trening :)

Vanskelig gå inn på alt som ble sagt i helga, da det har vært ei ekstremt innholdsrik helg. Har med noen slides, (det var lov å ta bilde) som gir litt av følelsen og essensen :) 

Bob forklarer her at trening er en mekanisk ferdighet, og en som trener må endre sin atferd etter som dyret/treningen er i endring. 

Når en trener dyr må en dele opp atferdene og treningen, bruke gode belønninger, vite hvordan dyret reagerer på miljøet osv. 


Denne forklarer seg selv :)



80% regelen! Viktig viktig :) Når du trener og dyret har 80% av repetisjonene rett, så øker en kriteriet, er feilprosenten høy da gjør vi det lettere. 


Om jeg husker rett er dette den første klikkeren, det som er til høyre i bildet. Glad vi ikke går med den innretningen idag!

Det som er oppe i bildet her også, er en klikker, der kunne en feste bokser med mat på. 


Think - Plan - Do!

Det mantra har vi hørt mye under utdannelsen i Canis. Hvilken atferd vil du ha, hvordan skal det se ut til slutt. Hva er målet. 
Planlegg hvordan du skal komme deg til målet. Når du da setter i gang treningen, blir det effektiv trening. 


Det var ikke bare forelesinger, det ble også litt praktisk trening. Treningen av hundene var ikke for å gjøre hundene bedre i noe. Men oss til bedre instruktører. Trening er en mekanisk ferdighet. Både lørdag og søndag var det instruktører i aksjon, det var veldig lærerikt. En lærer ekstremt mye av å se på andre trene.
Bob tok seg god tid til å forklare underveis, noe som var veldig nyttig.

På slutten av søndagen var der litt ledig tid og en hund "til overs", det ble da spurt i forsamlingen om der var noen som var interessert i å gjøre ei siste treningsøkt på scena. Det ble dørgende stilt i forsamlingen. 
Jeg som aldri gjør slike ting, klarte pipe ut av meg " I can give it a try". I det samme jeg sa det, fikk jeg puls på over 150 og angra fælt :p Dette var virkelig å gå ut av min komfortsone!

Det var vel underbevisstheten min som grep inn og tok kontroll et lite øyeblikk, når en har sjansen til å trene under veiledning av en så flink dyretrener må en ta sjansen. 

Da jeg kom fram foran alle fikk jeg helt black out, var så nervøs at jeg klarte ikke høre et ord av det han forklarte til meg. Var rett og slett en fisk på land der jeg stod.

Helt til jeg fikk hunden, da datt brikkene på plass, nervene fremdeles i høygir, men jeg kjente at dette har jeg gjort før og alt gikk på automatikk.



Når vi trener hundene våre vil vi gjerne dem skal lære en atferd flytende. En atferd dem kan flytende, er en atferd som generaliseres lettere til nye situasjoner, det krever mindre energi å utføre atferden både fysisk og mentalt og det er lettere kombinere med andre atferder. 

Tror nok at da jeg sto foran alle folka, var det at min atferd som var på flyt, som redda meg. Mange velkjente ting, klikkeren i hånda, godbitene i lomma, en hund foran meg. Jeg har flyt på å observere hundens atferd, flyt på forsterke ønsket atferd med klikkeren, plukke fram godbiten og servere den i gapet til hunden. 
Merka at det hjalp meg utrolig mye at dette var noe jeg gjorde dette på automatikk, siden jeg var så pass nervøs der jeg stod.

Har jo alltid visst det, og trent etter prinsippene, men å ha følt det slik på kroppen, fikk jeg virkelig aha-opplevelse. Hvor viktig det er å ha flyt på øvelser, spesielt for hunder som skal prestere under press. Hunder som har en stressende hverdag med frykt, å ha en flytende atferd vil hjelpe mye om stress, frykt og nervøsitet tar over.

Går igjen ut av min komfortsone, deler dette videoklippet av et av mine skumleste, men likevel beste øyeblikk. Det er ikke for å vise gode trenerskills, mye her som kan bli bedre. I dette øyeblikket var jeg den beste utgaven av meg selv som jeg kunne være akkurat da, på haltende engelsk og ei skjelvende hånd. 





Ble det perfekt? Nei, på ingen måte. Gjorde jeg feil, ja det gjorde jeg.  Lærte jeg noe, ja så absolutt.
Tror ikke Leah, den herlige schæferen jeg lånte, gikk ut av treningsøkten som en ny hund, men ho fikk i alle fall veldig masse godis. Hun var tålmodig, klarte å overse mine nerver og jobba sammen med meg. Jeg fikk en kjempeopplevelse som jeg kan ta med meg videre :)


Helga var helt fantastisk. Jeg storkosa meg fra begynnelse til slutt. 

Helt til slutt et bilde av alle Canis Instruktørene som var på seminaret i helga. Utrolig kjekt møte så mange fine kolleger!












Når er det riktig tid for å parre?

$
0
0
Finne riktig tidspunkt for parring kan noen ganger være vanskelig for både erfarne og nye oppdrettere.





Når tispa får løpetid er det om å gjøre finne riktige dag for eggløsning eller "tispa står" som det kalles i hundeverden. Ei tispe som ikke er klar vil være sur, sette seg ned å ikke gi hanhunden tilgang, men når eggløsningen er i gang vil tispa stille seg opp å brette halen bort.


Riktig tid er ikke alltid så lett å finne ut av, tisper kan "stå" alt fra dag 6-7 til 25. Jeg har hatt tisper som på ei løpetid ble parret på dag 10, neste løpetid på dag 21. Så en må være på alerten hver gang, å ikke synse og tro om riktig tidspunkt. 

For å være sikker kan en ta en progesteronblodprøve, den vil si noe om hvor høyt progesteronnivå tispa har. Eller ta utstryk som bedømmer cellene i vaginalslimhinnen.

Når en tar en test som måler i ng/ml skal tispa være over 10 men helst opp mot 20 før hun er klar for hanhunden. Vinduet for parring kan være kort, noen tisper står noen timer, de fleste et par dager. Progesteronnivået vil stige, og når eggløsningen er over er vil målingene gå oppover og bikker den over 60 vil det kunne være for seint å parre tispa.
Det beste indikasjonen er tispa og hanhunden selv, som vet når det er klart :)  Tispa vil som oftest blø mindre rundt "ståperioden" og noen ganger kan en se litt lys utflod. Tispa begynner å blø igjen etter denne perioden, men da kan en se blodet ikke er så mørkt og fyldig som tidlig i løpetida.

Jeg fikk tatt ei blodprøve denne gang, siden vi var på ferie når Jasmin fikk løpetid. Progesteron viste 2ng/ml, jeg valgte da å vente 5 dager før vi reiste til hanhund. Noe som viste seg være helt korrekt,da hun sluttet å blø, og var veldig villig ovenfor herremannen hun møtte :) Parringa skjedde på dag 16, så relativt seint i løpetida. Grunnen til at jeg venta 5 dager er erfaringsmessig tar det et par dager å stige fra 2 til 5/10. Og når det har kommet opp til rundt 10 i Progesteronnivå vil dette doble seg for hver dag. Jasmin har et veldig kort "parringsvindu", har bare klart parre henne en gang på de to forestående kullene. Så det ble med et møte denne gangen også, siden hun var superklar.

Eggene overlever 2-5 dager i egglederen, hanhundens sperm kan leve 4-6 dager i livmor, så får en parring og tispa er ikke helt klar, er det likevel mulighet for at tispa kan bli drektig.

Når tispa og hanhunden parrer seg, henger dem ofte sammen ei stund etterpå. Etter parring går hanhunden ned med beina fra tispa, og dem snur seg med baken mot hverandre. Det er ikke nødvending med henging for at tispa skal bli drektig, men det vil hjelpe for å presse spermien inn i livmoren.

Mine erfaringer med henging er fra 2-3 minutt opp til 1 time. Når det blir veldig lenge kan det være lurt å gi hundene vann, støtte og kanskje til og med legge dem ned.


Det er nå 1 uke siden Jasmin hadde en date, og hun går forhåpentligvis inn i sin 2. drektighetsuke. Eggene begynner å bevege seg mot livmor, der dem i løpet av uke 3 fester seg. Ennå er det få eller ingen atferdsendringer, men fra uke 3 kan tispa bli kvalm om ho er drektig. Vi venter spent på små tegn, og vil ta en ultralyd i uke 4 for å se om der har blitt små vidunder i magen til Jasmin :) 

Jasmin og Basse venter valper!

$
0
0
Daten en sommerdag mellom Jasmin og Basse har bært frukter!



Ei perfekt lita fosterblære :)

Jasmin er mamma til N og Q-kullet. Sosial, omgjengelig og vakker. Har vært med meg på mange kurs opp gjennom årene, er veldig lettlært og glad i å trene. Ho er miljøsterk og brukt som demohund på atferdkonsultasjoner, har vært med på Røde Kors besøksvennkurs og sjarmert alle i senk :)

Jasmin koser seg på togtur :) 

Jasmin lagt seg under bordet etter stjelt kos hos alle kursdeltagerne





NUCH Carve Canem Juvat Jasmin









HD: A, AA 0, Patella 0/0



Det jeg liker best med Basse er ikke hans vakre uteseende og hans gode helse, men at han har så fint gemytt. Gemytt er veldig viktig for en god familiehund.
Basse er med matmor på jobb på en terminal på kaia, der dem tar i mot båter, trailere og folk hele dagene. Han tusler løs rundt hele dagen, og er like glad i alle som kommer inn. Uansett hva dem har på seg av arbeidsklær, eller om dem lukter av rare lukter etter arbeidet dem har utført.

Alle Basse sine søsken er helsesjekket og HD/AA fri. Basse er stilt med beste premiering Cert (championkvalitet). Matmor syns ikke utstilling er så gøy, så da ble det med det :)


Bittbit Uniic-Basse


HD A, AA 0, Patella 0/0





Vi venter valper!

$
0
0
Idag var vi til veterinær å fikk bekreftet at Jasmin er med valper. Hun har gått opp rundt 500gram, ikke så mye, men med tanke på hun har vært kvalm og lite matlyst siste dagene så er det helt ok :)




Kan se av bildet som er tatt idag hun allerede har begynt å få bitte litt mage. Ikke mye, men en liten anelse :) Idag er ho på dag 25.

Mellom dag 17-22 skjer implatansjonen, det er da fosterhinnene fester seg i uterus. Når dette skjer kan tispa være litt kvalm og ha dårlig matlyst. En litt kritisk tid i drektigheten akkurat når fosterene fester seg.

Jasmin er nå mellom 3-4 uker på vei, embryoet er rundt 5mm ved 3 uker og 17mm ved 4 uker.






Nå gleder vi oss til fortsettelsen, håper på mange små bamser i magen til Jasmin :)

Les om foreldrene Jasmin og Basse i dette innlegget

Og parringen i dette innlegget

3 uker igjen til valper :)

$
0
0




Jasmin er idag på dag 41 og det er bare 3 uker til vi får små i hus. Jeg gleder meg veldig!!
Fostrene er ikke så store ennå, bare rundt 7cm lange. Om få dager vil dem begynne utvikle pigment, hår og tenner. Dem har også fått sine indre organ. 


Dem er ennå alt for premature til å bli født. Dem bør vente til minst dag 56, men helst til over dag 60.
Valper er premature ved fødsel, dem blir født både døv og blind. Så dem trenger all den tid dem kan få i magen til mamma :) 

Rundt dag 40 vil også valpene utvikle klør, og en kan se tydlig markeringer i pelsfarge på valper som har dette.



Fra den femte drektighetsuka utvikler tispa fostervann som beskytter valpene, så Jasmin har nå begynt å øke i bukfang.

Jurene har også begynt å bli mørkere rosa og har vokst. Dem blir større mot slutten, hun vil også miste pelsen på buken og etterhvert kommer det melk.
Jasmin er ikke så veldig glad i tørrfor, men spiser godt om hun får menneskemat eller om hun får Vom. Som drektig mamma er det viktig hun spiser, så hun får det hun vil ha :)  Nå som hun er i femte drektighetsuke skal hun også få litt ekstra mat framover.
Om ca en uke kan vi kjenne de små sparke, men allerede nå kan dem respondere til stimuli fra utsiden. Så magekos er viktig framover for å stimulere de små til å bli tolerante for berøring.


Har delt denne videoen fra National Geographic i bloggen tidligere, men den er så fantastisk det gjør ingenting å dele den igjen.



Jasmin - dag 58

$
0
0
Jasmin er idag på dag 58 i drektigheten. Hun har ikke mange dagene igjen før de små kommer ut for å hilse på oss. Vi gleder oss så veldig!! 



Ikveld har jeg, Jasmin og Enya laga til "fødestua". Sprita bassenget Jasmin skal føde i, og ha valpene sine i den første tiden, spritet alt utstyr, spritet merkehalsbåndene så vi er sikker på der ikke er bakterier fra forrige kull og lagt fram alle håndklær og tepper. 

Her er peang, den kan brukes til å knipe over navlestrengen om det trengs. 
Tror nok ikke hun bærer et så stort kull, men bedre ha noen til overs enn plutslig ha en valp som ikke blir merka :) 

Har begynt måle temperaturen hennes, ikveld er den 37,3. Den skal synke minst en grad til før tispa er i det som kalles blokkingstadiet. Tempen går ned til rundt 36, før en regner at det er skikkelig i gang. Når temperaturen da starter gå opp igjen da er fødselen igang og valpene vil komme. Normal temperaturen til en hund er litt over 38 grader. Men tisper vil den siste tiden mot fødsel ha noe lavere temperatur, før den dropper.
I denne blokkingsfasen blir tispa mykere og åpnere, slik det er lettere for valpene kommer ut. Noen ganger kan tempen falle veldig raskt, eller svinge så får det ikke med seg. Derfor skal en ikke basere seg bare på det. Andre tegn tispa får er uro, kvalme, skjelving, pesing, tassing, graving, ut ofte, mister matlyst. Noen får ingen tegn, noen får mange.
Hun er veldig rolig enda, så det blir ikke fødsel enda. Hun spiser godt og sover godt :) 



Veldig greit å bruke et slik basseng første tiden, da det er lett å rengjøre og det er omtrent umulig for tispa å ligge i hjel valper. Om hun legger seg inn mot kanten vil den gi etter og valpene kan komme unna. Når valpene er et par uker, bytter vi til den større valpegrinda. 
Kjøper alltid inn valpemelk, tilfelle det skulle skje noe slik at valpene trenger litt hjelp. Heldigvis har jeg aldri hatt bruk for å flaske opp et kull, men har ved et par anledninger måtte gitt litt tillegg et par dager for å få en valp i gang. Jasmin har vært supermamma for de to forrige kullene sine, og om alt går bra under fødsel så er det ingenting som tilsier at hun ikke skal bli det denne gangen også :)



Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen.Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.

Kommer til å oppdatere litt her på bloggen, på facebook siden til Kennel Carve Canem og min snapchat @beacc framover. Så følg meg for å få med når det skjer noe :) 




Jasmin har fått valper!

$
0
0
Carve Canem R-kull har kommet til verden! :)

Oppblokkingen til Jasmin startet igårmorges, tirsdag 17 September. For dere som følger meg på snap (@beacc) og facebook ( Kennel Carve Canem) så har dere fått med dere litt av dette :) 

Temperaturen var nede i 36,3 igår tidlig på dag, men hun kom ikke skikkelig igang. Var relativt rolig, sov en del. Hadde noen perioder med pesing, prøvde seg litt ute der ho ville gå i hekken eller i hundehuset for å lage et rede for valpene. Så kunne ikke luftes uten bånd, hadde vært litt kjedelig måtte krype under terrassen hente fram nyfødte valper :P


Pesinga tok til utover kvelden, så vi gikk tidlig til sengs tilfelle det blei ei lang natt. 



Ho måtte ut flere ganger i løpet av natta, målte tempen hver gang vi var ut, og den steig gradvis oppover mot 37 grader.

På morgenen gikk vi en tur i 9-tiden, bevegelse bruker få fart på saker og ting ;) Da vi kom tilbake la ho seg bak sofaen og vil ikke komme fram. Der låg en times tid. Plutselig kasta ho opp kjempemasse, så kom første ria. Få ho fram fra sofaen var ikke enkelt, men måtte prøve komme oss opp på loftet og inn på fødestua.

Fra første rie til første valp tok det nesten en time.


Første valpen kom med bakbeina først og satt skikkelig fast. Jeg var alene og det ble ikke så enkelt prøve holde Jasmin rolig som hadde vondt, samtidig holde tak i de skjøre små beina så den lille ikke smatt inn igjen. Men sammen klarte vi strabasene og en perfekt og sterk gutt kom til verden kl 1027, han veide 392g.
Han bana nok vei for nummer 2, for han kom ganske så fort, satt bittelitt fast men på langt nær samme opplevelse under 5 minutter senere. Denne gutten har fått blått halsbånd da nummer 1 og 2 for øyeblikket er litt like. Nummer to er minstemann og veier 321g. 
Her ser vi Jasmin med rier ikke lenge før nr 1 kommer til verden

Etter de to første kom til verden stoppa det hele litt opp. De to første lå nok i ene hornet, og de to siste i det andre hornet. Heldigvis kom mamma innom, så jeg fikk litt hjelp og det viste seg ville være nødvendig på nummer 3. 

Nummer 3 kom til verden ca 1230 og veide 454g. Han kom heldigvis med hodet først, men satt helt totalt fast. Jasmin er ei veldig lita tispe, og denne valpen var STOR for hennes lille kropp. Det ble traumatisk både for meg og henne tror jeg, i alle fall for meg. Jeg klarte ikke få tak på han, for han fylte hele vulva der bare ansiktet stakk ut. Jasmin som helst ville ligge føde, måtte opp å stå, mamma hjalp til å holde mens jeg jobba sammen med riene og Jasmin for å få ut gutten. Veldig godt han lå rett vei å fikk luft, for vi jobba ei stund for få han ut. Han var i full vigør med det samme han kom ut å kravla rundt som en propell. Rett i matfatet og sugde seg fast. Skikkelig matvrak ;)

Håpte det skulle gå like kjapt og greit fra nr 3 til nr 4, som det gjorde fra nr 1 til 2. Men her tok det tid, Etter en time med rier, springing i trapper, ut på tur så endelig så det ut til at det som viste seg for være sistemann skulle få se dagens lys. Ei søt, ikke så veldig lita, frøken på 418g. Hun satt litt fast hun også, men ikke så mye fast som broren før henne. Så det ble ikke like dramatisk. Etter desse fire viste Jasmin ganske fort at det var over, hun roa seg ned, spiste litt mat, ville ut på do og la seg til å sove. Helt tydelig at nå var der ikke flere valper.

Det ble ikke tatt noen bilder under selve fødselen, har ikke tatt individuelle bilder av valpene nå ikveld da Jasmin og de små skal få ro. Men har prøvd knipsa bittelitt av dem sammen med mamsen. Ikke beste kvalitet men :)

Ligger en del filmer på snap @beacc for den som vil se!


Alle 4 :) 

Ganske ferske små

Nummer 3, han ser ut til å bli ganske rød i fargen

Også nummer 3, med nummer 1 på toppen

Her har vi nummer 2, med blått halsbånd

Fargeforskjellen på nummer 1 og 3, og litt størrelse forskjell også

Frøkena, liker seg i mammas favn





Viewing all 157 articles
Browse latest View live